woensdag 29 mei 2019

Jezus Christus is de blinkende morgenster

In de Openbaring van Johannes zegt onze Heere en Zaligmaker Jezus Christus dat hij ,,de blinkende morgenster'' is. Openbaring 22:16, uit de oude Statenvertaling:

Openbaring 22:16 Ik Jezus heb mijnen Engel gezonden, om ulieden deze dingen te getuigen in de Gemeenten. Ik ben de wortel en het geslacht Davids, de blinkende morgenster.

Wat bedoelt hij daarmeê? De morgenster is een prachtig zinnebeeld of symbool. De morgenster is eene dwaalster of met een Grieksch woord eene planeet. De morgenster is beter bekend onder eenen anderen naam, maar die naam is afkomstig van eene Grieksche afgodin, en daarom zal ik den naam waaronder zij algemeen bekend staat hier niet noemen, want God heeft ons geboden:

Exodus 23:13 In alles dat Ik tot ulieden gezegd heb zult gij op uwe hoede zijn; en den naam van andere goden zult gij niet gedenken, uit uwen mond zal hij niet gehoord worden.

De morgenster is dus eene dwaalster. Het verschil tusschen dwaalsterren of planeten en gewone sterren is dat als wij naar den hemel kijken, wij de gewone sterren ten opzichte van elkaar niet zien bewegen, maar dwaalsterren wel ten opzichte van gewone sterren zien bewegen. Daarom ,,dwalen'' de dwaalsterren langs den hemel, zij bewegen dus.

Nu is de morgenster de helderste van alle sterren. Zij is net als de maan soms ook bij daglicht zichtbaar en is daarom ook de dagster. Zij is zelfs zoo fel dat zij het eenige hemellichaam is (op de zon en de maan na) dat schaduwen werpt op de aarde. Dus als het nieuwe maan is, en de maan niet zichtbaar maar de morgenster wel zichtbaar is, dan ziet gij toch schaduwen. Daarom is de morgenster een prachtig zinnebeeld, want Jezus Christus is het licht der wereld.

Johannes 8:12 Jezus dan sprak wederom tot henlieden, zeggende: Ik ben het licht der wereld: die mij volgt zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben.

Maar er is nog eene andere reden waarom Jezus zich vergelijkt met de morgenster. Zij heet ,,morgenster'' met eene reden: zij verschijnt kort vóór zonsopgang en kondigt daarmeê den dageraad aan. Op dezelfde wijze kondigt onze Heere Jezus Christus onze eeuwige zaligheid aan, den dageraad van ons nieuwe leven in het paradijs. De Bijbel zegt namelijk:

Efeze 2:12 Dat gij in dien tijd waart zonder Christus, vervreemd van het burgerschap Israëls en vreemdelingen van de verbonden der belofte, geene hope hebbende en zonder God in de wereld.

Wij waren dood door onze zonden en misdaden, en leefden in de vreeselijke verwachting van Gods toorn over degenen die in hunne zonden zouden sterven. Maar Christus heeft ons uit deze hopelooze duisternis gered, en heeft ons levend gemaakt door zijn eigen leven voor ons te zetten:

Efeze 2:5 Ook toen wij dood waren door de misdaden, heeft [ons] levend gemaakt met Christus (uit genade zijt gij zalig geworden),
Efeze 2:6 en heeft [ons] mede opgewekt, en heeft [ons] mede gezet in den hemel in Christus Jezus,

Wij zaten derhalve in de duisternis van deze booze wereld, maar ons is het licht der verlossing opgegaan, namelijk de verlossing die Jezus teweeg zoude brengen:

Mattheüs 4:16 Het volk dat in duisternis zat heeft een groot licht gezien; en degenen die zaten in het land en de schaduwe des doods, denzelven is een licht opgegaan.

Wij zaten in de duisternis van onze zonden, maar het licht der wereld, Jezus Christus, is ons verschenen. Want Jezus Christus, die nooit gezondigd heeft, heeft voor ons den straf ondergaan, zoodat wij door het geloof in Hem het eeuwige leven kunnen hebben.

Johannes 3:16 Want alzóó lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijnen eniggeborenen Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.

Daarom zegt God dat Hij ons geroepen heeft uit de duisternis tot zijn wonderbaar licht:

1 Petrus 2:9 Maar gij zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterdom, een heilig volk, een verkregen volk, opdat gij zoudt verkondigen de deugden desgenen die u uit de duisternis geroepen heeft tot zijn wonderbaar licht;

Wij hebben nog niet de eeuwige zaligheid in het Koninkrijk van God bereikt, maar in Jezus Christus hebben wij wel de hoop en de verwachting voor den komenden dageraad van ons eeuwig leven. Daarom is de morgenster opgegaan in onze harten:

2 Corinthe 4:6 Want God die gezegd heeft dat het licht uit de duisternis zoude schijnen, is degene die in onze harten geschenen heeft, om [te geven] verlichting der kennis der heerlijkheid Gods in het aangezicht van Jezus Christus.
2 Petrus 1:19 En wij hebben het profetische Woord dat zeer vast is, en gij doet wèl dat gij daarop acht hebt, als op een licht schijnende in eene duistere plaats, totdat de dag aanlichte, en de morgenster opga in uwe harten.

Maar Jezus Christus is niet alleen de Morgenster die den dageraad aankondigt, hij is ook de Zon der gerechtigheid zelve, het volle Licht der wereld:

Maleachi 4:2 Ulieden daarentegen, die mijnen naam vreest, zal de Zon der gerechtigheid opgaan, en er zal genezing zijn onder zijne vleugelen, en gij zult uitgaan en toenemen als mestkalveren,

Het profetische woord is de Heilige Schrift, die ons alles leert omtrent onze heerlijke toekomst in het paradijs. De Bijbel is het eenige boek in de wereld dat ons die hoop kan geven, en daarmede is het Woord van God ook in dat opzicht onze Morgenster. Want Jezus Christus is het vleeschgeworden Woord van God, zooals geschreven is:

Johannes 1:1 In den beginne was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God.
Johannes 1:14 En het Woord is vleesch geworden, en heeft onder ons gewoond (en wij hebben zijne heerlijkheid aanschouwd, eene heerlijkheid als des Eeniggeborenen van den Vader), vol van genade en waarheid.

De morgenster is de helderste ster aan den hemel, de eerste en voornaamste van alle sterren. Op gelijke wijze is Jezus Christus de eerste die opgestaan is uit de dooden. Adam was de eerste mensch die gezondigd had, en in Adam hebben wij allemaal gezondigd, maar door den mensch Jezus Christus, die voor onze zonden gestorven is, worden wij allen levend gemaakt en Jezus Christus is de eerste die is opgestaan uit den dood, namelijk drie dagen na zijne kruisiging. Ook in dat opzicht is hij de Morgenster, de eerste onder alle sterren.

1 Corinthe 15:20 Maar nu, Christus is opgewekt uit de dooden, [en] is de eersteling geworden dergenen die ontslapen zijn.
1 Corinthe 15:21 Want dewijl de dood door een mensch is, zoo is ook de opstanding der dooden door een mensch.
1 Corinthe 15:22 Want gelijk zij allen in Adam sterven, alzoo zullen zij ook in Christus allen levend gemaakt worden.
1 Corinthe 15:23 Maar een iegelijk in zijne orde: de eersteling Christus, daarna die van Christus zijn in zijne toekomst.

Onze Heere Jezus Christus is dus de blinkende morgenster. Maar Jezus zegt nog iets bijzonders. Hij zegt dat hij de morgenster zal geven aan dengene die overwint en dus aan dengene die in zijn Koninkrijk zal intreden.

Openbaring 2:26 En die overwint en die mijne werken tot het einde toe bewaart, ik zal hem macht geven over de heidenen,
Openbaring 2:27 en hij zal ze hoeden met eenen ijzeren staf; zij zullen als pottenbakkersvaten vermorzeld worden, gelijk ook ik van mijnen Vader ontvangen heb.
Openbaring 2:28 En Ik zal hem de morgenster geven.

Wat beteekent dit? Als Jezus de morgenster is, beteekent dit dat hij zichzelven aan zijne volgelingen zal geven. Er staat in Johannes:

Johannes 15:5 Ik ben de wijnstok, [en] gij de ranken: die in mij blijft, en ik in hem, die draagt veel vrucht; want zonder mij kunt gij niets doen.

Druiventrossen kunnen alleen groeien als zij aan een wijnrank hangen. Wij zijn de druiven, Jezus Christus is de wijnrank. Hij voedt ons met zijn Woord en doet ons groeien in het geloof en in de goede werken. Wij zelf kunnen niets goeds doen, als wij iets goeds doen, dan komt dat eigenlijk doordat Christus in ons werkt en ons booze hart verandert. Daarom zegt Paulus:

Galaten 2:20 Ik ben met Christus gekruist; en ik leef, [doch] niet meer ik, maar Christus leeft in mij; en hetgeen ik nu in het vleesch leef, dat leef ik door het geloof des Zoons Gods, die mij liefgehad heeft en zichzelven voor mij overgegeven heeft.

Christus leeft in ons! Christus is de morgenster, en dus kunnen wij zeggen: de morgenster leeft in ons! De morgenster is opgegaan in onze harten. Nogmaals:

2 Petrus 1:19 En wij hebben het profetische woord, dat zeer vast is, en gij doet wel dat gij daarop acht hebt, als op een licht schijnende in eene duistere plaats, totdat de dag aanlichte, en de morgenster opga in uwe harten.

En als de morgenster in onze harten is opgegaan, dan noemt God onszelven ook de morgenster. Want degenen die Jezus Christus als hunnen Zaligmaker aannemen door hun geloof in Hem, aan hen geeft God de macht om Zijne kinderen te worden:

Johannes 1:12 Maar zoovelen hem aangenomen hebben, dien heeft hij macht gegeven kinderen Gods te worden, [namelijk] die in zijnen Naam gelooven;

En die door het geloof de kinderen Gods zijn geworden, worden zelven ook morgensterren genoemd:

Job 38:7 Toen de Morgensterren te zamen vroolijk zongen, en alle de kinderen Gods juichten.

Beteekent dit dat de kinderen van God gelijk zullen zijn aan de Morgenster? Zullen wij gelijk zijn aan onzen Zaligmaker, den Heere Jezus? De Schrift zegt:

1 Johannes 3:1 Ziet hoe groote liefde ons de Vader gegeven heeft, [namelijk] dat wij kinderen Gods genaamd zouden worden. Daarom kent ons de wereld niet, omdat zij Hem niet kent.
1 Johannes 3:2 Geliefden, nu zijn wij kinderen Gods, en het is nog niet geopenbaard wat wij zijn zullen; maar wij weten, dat als [hij] zal geopenbaard zijn, wij hem zullen gelijk wezen; want wij zullen hem zien gelijk hij is.

Met zoo'n' grooten luister zal God degenen verheerlijken die in Hem gelooven:

Mattheüs 13:43 Dan zullen de rechtvaardigen blinken gelijk de zon, in 't Koninkrijk huns Vaders. Die ooren heeft om te hooren, die hoore.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten